4. Film Festivalleri Sempozyumu

27-28 Mayıs 2025

22. Eskişehir Uluslararası Film Festivali

      Eskişehir-Türkiye

Sempozyum Teması:  “Film Festivali Seyircisi” 

“Türkiye’de Film Festivalleri: Yapısı, Ekonomisi, Organizasyonu, İzleyici Profili (Antalya, Adana, İstanbul, Ankara Film Festivalleri Örneği)” adlı TÜBİTAK 1001 121K234 numaralı proje kapsamında başlattığımız Film Festivalleri Sempozyumu, bu yıl “film festivali seyircisi” teması ile 22. Eskişehir Uluslararası  Film Festivali iş birliğiyle 27-28 Mayıs 2025 tarihlerinde 22. Eskişehir Uluslararası Film Festivali kapsamında düzenlenecektir. Sempozyum Düzenleme Komitesi, Anadolu Üniversitesi’ne ve 22. Eskişehir Uluslararası Film Festivali’ne iş birliği ve destekleri için teşekkür eder. Sempozyum, film festivallerinin tüm yönlerini kapsayan akademik bir tartışma platformu sağlamayı amaçlamaktadır. Sizi 4. Film Festivalleri Sempozyumu’na içtenlikle davet ediyoruz.

TEMA

Film Festivali Seyircisi

Seyirci, film festivallerinin en önemli paydaşlarından biridir. Seyirciler için film festivalleri, yeni keşiflerin yapıldığı alternatif ve yeni sinemaların tanıtıldığı, birbirine benzer insanların yılın belli bir döneminde bir araya geldiği ve bir gruba, bir sinemasever topluluğuna ait olma genel hissini veren kimlik edindiren kamusal deneyim yerleridir. Film festivalleri sinemaseverliğin ‘doğal evi’ni temsil eder (Elsaesser, 2005), Sinemaseverlerin festival ziyareti, çağdaş sinemasever uygulamalarının en ‘klasik’ olanlarından biri olarak yorumlanır (Hagener ve de Valck, 2008). Festivaller değişen ve çoğullaşan seyir kültürü içinde bir yandan sadık seyircilerine güvenirken bir yandan da seyircilerini geliştirmek zorundadırlar. Festivallerin programlaması ile seyirci arasında doğrudan ilişki kurulur. Bir anlamda festivali programlamak, seyirciyi de programlamak anlamına gelir (Fung, 1999). Film festivalleri kültürel bir etkinlik olduğu gibi aynı zamanda turizm faaliyeti olarak da değerlendirilir.

Sempozyum, Christie’nin (2012) sinema seyircisi üzerine sorduğu soruyu, film festivalleri bağlamında yeniden sormaktadır: “what do we really know about film festivals audiences?” (Film festivalleri seyircisi hakkında gerçekten ne biliyoruz?) Bu kapsamda aşağıdaki sorulara yanıt arıyoruz: Festival izleyicilerine kültürel mi yoksa ekonomi açısından mı yaklaşılmaktadır? Programlama stratejileri ile izleyici oluşturma arasında nasıl bir ilişki vardır? Film festivalleri seyircisi nasıl kategorize edebilir? de Valck (2005; 2007) ve Czach’dan (2010) hareketle sinema seyircisi nasıl sınıflandırılabilir? Festival seyircisinin arketipleri üzerine yeni yaklaşımlar geliştirilebilir mi? Seyir deneyiminin çoğullaşması film festival seyircisini nasıl etkilemektedir? Film festivalleri seyirciyi nasıl şekillendirmektedir ya da tersi? Film festivallerinin seyircileri üzerine yapılan çalışmalarda hangi (yeni) araştırma yöntemlerine ihtiyacımız bulunmaktadır? Festivaller ve seyirciler üzerine yapılan çalışmalarda hangi araştırma boşluklarının doldurulması gerekir? Film festivalleri, film seyircileri arasında yeni bir sinematografik kültür yaratabiliyorlar mı? Festival döngüsü bağlamında seyirci festivallerinin geleceği nedir?

Film festivallerini tarihsel, ekonomik ve teorik perspektiflerden araştıran bildirilere ev sahipliği yapacak olan Sempozyumun, bu alandaki akademik çalışmalar için bir platform oluşturması öngörülmektedir. Bu bağlamda, akademisyenler, endüstri profesyonelleri ve festival yöneticileri arasında daha fazla iş birliğine ihtiyaç olduğuna inanıyoruz. Sempozyum akademisyenlere, festival çalışanlarına, sinema eleştirmenlerine ve sinema sektörü profesyonellerine açıktır.

Sempozyumun dili Türkçe ve İngilizce’dir. Sempozyum, festival zamanında yüz yüze gerçekleştirilecektir.

4th Film Festivals Symposium

May 27-28, 2025
22nd Eskişehir International Film Festival

      Eskişehir-Türkiye

Symposium Theme: “The audiences of film festivals”

‘Film Festivals in Turkey: Structure, Economy, Organisation, Audience Profile (The Case of Antalya, Adana, Istanbul, Ankara Film Festivals)’, will be held this year with the theme of “film festival audience” in cooperation with 22nd Eskişehir International Film Festival on 27-28 May 2025 within the scope of 22rd Eskişehir International Film Festival. The Symposium Organising Committee would like to thank Anadolu University and 22nd. Eskişehir InternationalFilm Festival for their cooperation and support. The symposium aims to provide an academic discussion platform covering all aspects of film festivals. We cordially invite you to the 4th Film Festivals Symposium.

THEME: “The audience of film festival”

The audience is one of the most important stakeholders of film festivals. For the audience, film festivals are places of public experience where new discoveries are made, where alternative and new cinemas are introduced, where like-minded people come together at a certain time of the year, and where they gain an identity that gives them a general sense of belonging to a group, a community of cinephiles. Film festivals represent the ‘natural home’ of cinephilia (Elsaesser, 2005), and the visit of cinephiles to festivals is interpreted as one of the most ‘classic’ of contemporary cinephile practices (Hagener and de Valck, 2008). In a changing and pluralising audience culture, festivals have to develop their audiences while relying on their loyal audiences. A direct relationship is established between the programming of festivals and the audience. In a sense, programming the festival means programming the audience (Fung, 1999). Film festivals are not only a cultural event but also a tourism activity.

The symposium asks Christie’s (2012) question about the cinema audience again in the context of film festivals: ‘what do we really know about film festivals audiences?’ In this context, we seek answers to the following questions: Are festival audiences approached from a cultural or economic perspective? What is the relationship between programming strategies and audience building? How can the audience of film festivals be categorised? Based on de Valck (2005; 2007) and Czach (2010), how can cinema audiences be classified? Can new approaches be developed on the archetypes of the festival audience? How does the pluralisation of the viewing experience affect the film festival audience? How do film festivals shape the audience or vice versa? Which (new) research methods do we need in studies on the audiences of film festivals? Which research gaps need to be filled in studies on festivals and audiences? Are film festivals able to create a new cinematographic culture among film audiences? What is the future of audience festivals in the context of the festival cycle?

The Symposium, which will host papers exploring film festivals from historical, economic and theoretical perspectives, is envisaged to create a platform for academic studies in this field. In this context, we believe that there is a need for more collaboration between academics, industry professionals and festival managers. The symposium is open to academics, festival staff, film critics and film industry professionals.

The language of the symposium is Turkish and English. The symposium will be held face-to-face during the festival.

Özetler 02 Nisan 2025 tarihine kadar infoscreenfest@gmail.com e-posta adresine gönderilmelidir.
Tam metin 1 Temmuz 2025 tarihine kadar infoscreenfest@gmail.com e-posta adresine gönderilmelidir.

Sempozyum için hiçbir katılım ücreti alınmamaktadır.

Abstracts must be submitted to infoscreenfest@gmail.com until April 02, 2025.
Full texts must be submitted to infoscreenfest@gmail.com until July 1, 2025.

There is no participation fee for the symposium

Marijke de Valck 

de Valck, Film ve Medya  bölümünde Doçent öğretim üyesidir.  Film ve Televizyon Kültürleri yüksek lisans programının ortak yöneticisidir. Araştırmaları ulusötesi medya kültürleri, medya endüstrileri ve sanat sinemasıyla ilgilidir. Film Festival Research Network’ün kurucu ortağıdır. NECSUS’taki festivalleri inceleyen bölümünün ortak editörlüğünü yapmakta ve film festivalleri konusunda birçok yayını bulunmaktadır.

Aida Vallejo

Bask Ülkesi Üniversitesi’nde (İspanya) Doçent olarak görev yapmakta ve Belgesel Film Teorisi ve Uygulaması ile Anlatı Teorisi dersleri vermektedir. Araştırmaları, Medya Çalışmaları, Antropoloji, Film Tarihi ve Dijital Beşeri Bilimlerden metodolojileri birleştiren disiplinlerarası bir yaklaşım benimseyerek yaratıcı belgesel ve film festivallerine odaklanmaktadır. Belgesel film, film festivalleri, anlatıbilim, yaratıcı endüstriler ve medya etnografisi üzerine çeşitli akademik makaleler yayımlamıştır.

Marijke de Valck

de Valck is Associate Professor of Film and Media studies at Utrecht University, where she co-directs the master program in Film and Television Cultures. Her research deals with transnational media cultures, media industries and art cinema. She co-founded the Film Festival Research Network, co-edits the festivals review section in NECSUS, and has published widely on the topic of film festivals.

Aida Vallejo

Aida Vallejo is an Associate Professor at the University of the Basque Country (Spain), where she teaches Documentary Film Theory and Practice, and Narrative Theory. Her research focuses on creative documentary and film festivals, adopting an interdisciplinary approach that combines methodologies from Media Studies, Anthropology, Film History, and Digital Humanities. She has  published several academic articles on documentary film, film festivals, narratology, creative industries, and media ethnography.

Bildiri Özetlerinin Gönderilmesi İçin Son Tarih: 11 Nisan 2025
Kabul Edilen Bildirilerin İlan Edilmesi: 15 Nisan 2025
Sempozyum Kayıt: 18 Nisan 2025
Sempozyum Tarihleri: 27-28 Mayıs 2025
Tam Metin Gönderimi İçin Son Tarih: 1 Temmuz 2025

Abstract Submission Deadline:       April 11, 2025

Notification of Acceptance:              April  15, 2025

Registration:                                        April 18, 2025   

Symposium Dates:                             May 27-28, 2025

Full Paper Submission Deadline:   July 01,2025

Sempozyum bu tema çerçevesinde aşağıdaki konularla sınırlı olmamakla birlikte şunları içerir:

  • Film festivalleri ve seyirci kimliği,
  • Film festivallerinin paydaşı olarak seyirci,
  • Film festivalleri ve sinefiller,
  • Bir etkinlik olarak film festivalleri,
  • Film festivalleri ve etkinlik müdavimleri,
  • Film festivallerini programlamak, seyirciyi programlamak,
  • Film festivalleri mekanları ve seyirci aidiyeti,
  • Topluluklar ve film festivalleri,
  • Kamusal/karşı-kamusal alan olarak film festivalleri,
  • Kolektif seyir pratiği
  • Dijital platformlar sonrası film festivalleri ve seyirci,
  • Çevrimiçi film festivalleri ve seyirci,
  • Yeni sinemalar, yeni filmlerin keşfi ve seyirci,
  • Küçük veya tematik film festivallerin seyircileri,
  • Festival filmi ve seyirci,
  • Ulusal sinemalar ve seyirci,
  • Kırmızı/yeşil halı ve seyirci,
  • Film festivalleri ve şöhret kültürü
  • Film festivalleri ve sine-turizm

4.Film Festivalleri Sempozyumu, “film festivali seyircisi” ana temasına odaklanmanın yanı sıra, disiplinler arası bir okuma ile aşağıdaki konularda hem ampirik hem de teorik yaklaşımlara dayalı bildirilere de açıktır:

  • Film festivali tarihi ve yazımı,
  • Film festivalleri çalışmalarında yöntem,
  • Jüri ve ödüller,
  • Programlama, küratörlük,
  • Film festivalleri ulusal sinema ilişkisi ve sinema kanonu,
  • Festivallerde kısa filme yaklaşım (kurmaca, belgesel, animasyon, deneysel),
  • Film festivallerinin fonlanması
  • Film festivallerinin sürdürülebilirliği
  • Küresel festival döngüsü ve film pazarı
  • Tematik festivaller,
  • Ulusötesi film festivalleri

Sempozyumda TÜBİTAK 1001 121K234 numaralı “Türkiye’de Film Festivalleri: Yapısı, Ekonomisi, Organizasyonu, İzleyici Profili (Antalya, Adana, İstanbul, Ankara Film Festivalleri Örneği)” adlı projenin bulguları da ayrı bir panel olarak sunulacaktır.

Within the framework of this theme, the symposium includes, but is not limited to, the following topics:

  • Film festivals and audience identity
  • Audience as a stakeholder of film festivals
  • Film festivals and cinephiles
  • Film festivals as an event
  • Film festivals and event goers
  • Programming film festivals, programming the audience
  • Film festival venues and audience belonging Communities and film festivals
  • Film festivals as public/counter-public space
  • Collective navigational practice
  • Film festivals and audience after digital platforms
  • Online film festivals and audience
  • New cinemas, the discovery of new films and the audience
  • Audiences of small or thematic film festivals
  • Festival film and audience
  • National cinemas and audience
  • Red/green carpet and audience
  • Film festivals and celebrity culture
  • Film festivals and cine-tourism

The 4th Film Festivals Symposium, in addition to focusing on the main theme of ‘film festival audience’, is open to papers based on both empirical and theoretical approaches on the following topics with an interdisciplinary reading:

  • Film festival history and writing
  • Methodology in film festival studies
  • Jury and awards
  • Programming, curating
  • Film festivals, national cinema relationship and cinema canon
  • Approach to short film in festivals (fiction, documentary, animation, experimental)
  • Funding of film festivals
  • Sustainability of film festivals
  • Global festival cycle and film market
  • Thematic festivals
  • Transnational film festivals

In the symposium, the findings of the project numbered TUBITAK 1001 121K234 ‘Film Festivals in Turkey: Structure, Economy, Organisation, Audience Profile (The Case of Antalya, Adana, Istanbul, Ankara Film Festivals)’ will be presented as a separate panel.

Düzenleme Kurulu / Symposium Organising Committee

  • Hakan Erkılıç (Mersin Üniversitesi)
  • Senem A. Duruel Erkılıç (Mersin Üniversitesi)
  • S. Serhat Serter (Anadolu Üniversitesi)
  • Emine Uçar İlbuğa (Akdeniz Üniversitesi)
  • Aydın Çam (Çukurova Üniversitesi)
  • Ali Karadoğan (Munzur Üniversitesi)

Bilim Kurulu/ Scientific Committee-Advisory Board

  • Ahmet Gürata (İzmir Ekonomi Üniversitesi)
  • Aslı Daldal (Yıldız Teknik Üniversitesi)
  • Aslı Ekici (Selçuk Üniversitesi)
  • Ayla Kanbur (Düzce Üniversitesi)
  • Ayşe Toy Par (Galatasaray Üniversitesi)
  • Barış Kılınç (Anadolu Üniversitesi)
  • Colleen Kennedy-Karpat (Bilkent Üniversitesi)
  • Ece Vitrinel (Galatasaray Üniversitesi)
  • Ersan Ocak (TED Üniversitesi)
  • Feride Çiçekoğlu (İstanbul Bilgi Üniversitesi
  • F. Mutlu Binark (Hacettepe Üniversitesi)
  • Gülseren Yücel (Nişantaşı Üniversitesi)
  • Hasan Akbulut (İstanbul Üniversitesi)
  • İpek Azime Çelik Rappas (Koç Üniversitesi)
  • Kaya Özkaracalar (Bahçeşehir Üniversitesi)
  • Kurtuluş Özgen (Hacı Bayram Veli Üniversitesi)
  • Lale Kabadayı (Ege Üniversitesi)
  • Lalehan Öcal (Yeditepe Üniversitesi)
  • Metin Çolak (Ege Üniversitesi)
  • Murat Akser (Ulster University)
  • Melis Behlil (Kadir Has Üniversitesi)
  • Nazlı Bayram (Yaşar Üniversitesi)
  • N. Aysun Akıncı Yüksel (Anadolu Üniversitesi)
  • Nezih Erdoğan (İstinye Üniversitesi)
  • Ö. İlke Şanlıer Yüksel (Çukurova Üniversitesi)
  • Savaş Arslan (Dokuz Eylül Üniversitesi)
  • Serkan Şavk (İzmir Ekonomi Üniversitesi)
  • S. Ruken Öztürk (Ankara Üniversitesi)
  • Ufuk Küçükcan (Anadolu Üniversitesi)
  • Zeynep Çetin Erus (Marmara Üniversitesi)
  • Zeynep Merve Uygun Azizoğlu (Özyeğin Üniversitesi)

Uluslararası Bilim Kurulu / International Scientific Committee-Advisory Board

  • Marijke de Valck (Utrecht University, Netherlands)
  • Tamara Falicov (University of Kansas, USA)
  • Dina Iordanova (University of St. Andrews, UK)
  • Brendan Kredell (Oakland University, USA)
  • Skadi Loist (Film University Babelsberg, Germany)
  • Kristen Stevens (The University of Melbourne, Australia)
  • Julian Stringer  (University of Nottingham, UK)
  • Cindy Hing-Yuk Wong (The City University of New York, USA)

Anadolu Üniversitesi Sempozyum Organizasyon Komitesi /

Anadolu University Symposium Organising Committee

  • Barış Kılınç (Anadolu Üniversitesi)
  • S. Serhat Serter (Anadolu Üniversitesi)
  • Meltem Cemiloğlu (Anadolu Üniversitesi)
  • Sibel Turan Akan (Anadolu Üniversitesi

Sekreterya/ Secretary

  • Selver Dikkol Akçay
  • Nil Yüce
  • Onur Aytaç
  • Servet Can Dönmez
  • Erhan Türküm
  • Sena Öndün
  • Neşe Öztemir Hazan

Bildiri Özet ve Tam Metin Yazım Klavuzuna ulaşmak için tıklayınız: PDF Link

Please click  here to access to the abstract and full text template: PDF Link

Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Şener Şen Salonu / Eskişehir-Türkiye